Μελομακάρονα σε μπουκίτσες

Μελομακάρονα σε μπουκίτσεςΜελομακάρονα σε μπουκίτσες

Υλικά

Για τα μελομακάρονα

480 γρ. σπορέλαιο

160 γρ. φυσικό χυμό πορτοκαλιού

50 γρ. κονιάκ

2 κ.γλ. κανέλα

½ κ. γλ. Γαρίφαλο τριμμένο

1κ.γ. σόδα μαγειρικής σε σκόνη

2 κ. γλ. Μπέικιν Πάουντερ

200 γρ. ζάχαρη

900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι

400 γρ. νερό

400 γρ. ζάχαρη

400 γρ. μέλι

2 στικ κανέλας

8 γαρίφαλα

Χυμό από ½ λεμόνι

Για το γαρνίρισμα τριμμένα καρύδια

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού , το κονιάκ, το γαρίφαλο και τη κανέλα. Προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε σταδιακά στο μίγμα ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις από το κέντρο προς τα έξω. Δεν χρησιμοποιούμε μίξερ και δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα, αρκεί να ενωθούν τα υλικά.

Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και τις πατικώνουμε ελαφρά. Με ένα πιρούνι δίνουμε σχήμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο για 25- 30 λεπτά ανάλογα το φούρνο (μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα). Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 1-2 λεπτά. Ξαφρίζουμε και αφήνουμε το σιρόπι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (να είναι χλιαρό)

Βάζουμε λίγα- λίγα τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι τα γυρίζουμε να μελώσουν και από τις 2 πλευρές. Ο χρόνος που θα τα αφήσουμε εξαρτάται από το πόσο μελωμένα τα θέλουμε. Εμείς τα αφήσαμε 15 λεπτά.

Για να ελέγξουμε το μέλωμα μπορούμε να βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του μελομακάρονου και ανάλογος την αντίσταση που θα έχει αφήνουμε περισσότερο ή λιγότερο.

Στρώνουμε σε πιατέλα , με ένα κουτάλι ρίχνουμε λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι ή τα αφήνουμε σκέτα.

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a comment