Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα στο φούρνο

Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα στο φούρνο

Υλικά
Μια γαλοπούλα 4-5 κιλά
3 κ. Σούπας βούτυρο
1 μήλο
½ φλ. Τσαγιού μαυροδάφνη
1/2 φλ. Τσαγιού κόκκινο κρασί
Χυμό από μισό πορτοκάλι
3 λεμόνια
3 κ. Σούπας χοντρό αλάτι
1 κρεμμύδι

Εκτέλεση
Πλένουμε τη γαλοπούλα και τη πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι. Στύβουμε τα λεμόνια πάνω από τη γαλοπούλα και με τις λεμονόκουπες τρίβουμε όλη την επιφάνεια της γαλοπούλας. Ξεπλένουμε από το αλάτι και το λεμόνι τη γαλοπούλα και τη βάζουμε σε ένα ταψί.
Κόβουμε το μήλο στη μέση, κρατάμε το μισό στην άκρη και βάζουμε το υπόλοιπο μαζί με τη φλούδα μέσα στη γαλοπούλα. Πλένουμε το κρεμμύδι μαζί με τη φλούδα , το κόβουμε στη μέση και το βάζουμε μαζί μέσα στη γαλοπούλα.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το μήλο μετά από δυο λεπτά προσθέτουμε το κρασί και τη μαυροδάφνη. Το αφήνουμε να βράσει και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού . Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και αλείφουμε τη γαλοπούλα. Τη καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και τη ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°. Η γαλοπούλα θα χρειαστεί περίπου 4 ώρες, την τρυπάμε με ένα πιρούνι και αν ο ζωμός που θα βγει δεν είναι κόκκινος τότε έχει ψηθεί. Κατά διαστήματα αλείφουμε με τη σάλτσα. Την τελευταία ώρα ψησίματος βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a comment

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: